Salašnictví – žitá tradice, kulturní dědictví a součást historické paměti
Salašnictví – žitá tradice, kulturní dědictví a součást historické paměti
Při příležitosti prvního mezinárodního dne nemateriálního kulturního dědictví, který na 17. října vyhlásila organizace UNESCO, pořádá Centrum pro studium nemateriálního kulturního dědictví ÚEE kulatý stůl Salašnictví – žitá tradice, kulturní dědictví a součást historické paměti. Mezi pozvanými jsou nejen odborníci na horské pastevectví, ale především sami pastevci z Moravy a Slezska – současní nositelé tradice, kteří v různé míře a podobách navazují na několikasetletou tradici salašnictví.
Kulatý stůl se uskuteční 31. října ve spolupráci s Valašským muzeem v přírodě a Národním zemědělským muzeem v Rožnově pod Radhoštěm. Jeho cílem je identifikovat, co si dnes představujeme pod pojmem salašnictví či sezónní horské pastevectví, na základě čeho definujeme tento kulturní statek jako prvek nemateriálního kulturního dědictví a kdo jsou jeho nositelé. Zároveň se pokusíme prozkoumat potenciál pro zápis horského pastevectví do českého Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury a připravit podklady pro další péči o jeho zachování.
Akce je zařazena do kampaně organizace UNESCO ke zviditelnění nově vyhlášeného svátku a zveřejněna na její webové stránce.
Více článků
-
TIPVe dnech 2. až 7. prosince se v Asunciónu, hlavním městě Paraguaye, konalo 19. zasedání Mezivládního výboru pro zachování nemateriálního kulturního dědictví.
-
TIP
Výběrové řízení na tříleté doktorandské místo na poloviční úvazek
Projekt: ‘Čas krize, čas v krizi: Temporality Evropy v polykrizi’ (TiCToC), Etnologický ústav Akademie věd ČR, v. v. i.