Salašnictví – žitá tradice, kulturní dědictví a součást historické paměti

17. 10. 2024

Foto Jan Kolář, Národní muzeum v přírodě

Salašnictví – žitá tradice, kulturní dědictví a součást historické paměti

Při příležitosti prvního mezinárodního dne nemateriálního kulturního dědictví, který na 17. října vyhlásila organizace UNESCO, pořádá Centrum pro studium nemateriálního kulturního dědictví ÚEE kulatý stůl Salašnictví – žitá tradice, kulturní dědictví a součást historické paměti. Mezi pozvanými jsou nejen odborníci na horské pastevectví, ale především sami pastevci z Moravy a Slezska – současní nositelé tradice, kteří v různé míře a podobách navazují na několikasetletou tradici salašnictví.

Kulatý stůl se uskuteční 31. října ve spolupráci s Valašským muzeem v přírodě a Národním zemědělským muzeem v Rožnově pod Radhoštěm. Jeho cílem je identifikovat, co si dnes představujeme pod pojmem salašnictví či sezónní horské pastevectví, na základě čeho definujeme tento kulturní statek jako prvek nemateriálního kulturního dědictví a kdo jsou jeho nositelé. Zároveň se pokusíme prozkoumat potenciál pro zápis horského pastevectví do českého Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury a připravit podklady pro další péči o jeho zachování.

Akce je zařazena do kampaně organizace UNESCO ke zviditelnění nově vyhlášeného svátku a zveřejněna na její webové stránce.

Bez popisku

Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info